sunnuntai 3. helmikuuta 2013

HOI AN, VIETNAM

Hội An

Pohjois-Vietnamin viileästä ja pilvisestä pääkaupungista Hanoista suuntasimme lentokoneella Danangiin ja sieltä taksilla (450 000 dongia) keski-Vietnamiin, helteiseen ja aurinkoiseen Hoi Aniin. Hoi An erosi pääkaupungista kuin päivä yöstä. Mopojen vilinä vaihtui kertaheitolla polkupyörätaksien, cyklojen rauhalliseen mateluun ja Hanoin värit imaisevan harmauden jälkeen Hoi Anin väriloisto räjähti silmille auringonpaisteessa. Hoi An jakautuu viiteen kortteliin, joissa jokaisessa oli ennen oma pagodinsa ja klaanitalonsa. Näiden värikkäiden rakennusten saartamien katujen omaleimaisuuden ja pikkukylän tunnelman pilaa vain yksi seikka: turismi. Vielä muutaman vuoden takaisissa matkaoppaissa hehkutetaan kylän ihastuttavaa alkuperäistä rauhallista tunnelmaa. Nyt kadut kuhisevat matkailijoita ja yli-innokkaita turistikrääsän kaupustelijoita. Joka tapauksessa kaupunki on kaunis.


Vanha kaupunki temppeleineen ja klaanitaloineen sijaitsee Thu Bồn-joen varrella. Mikäli Hoi Anin lomallaan kaipaa merenrannalle, voi majoittua 6km päähän keskustasta itään. Jos taas haluaa saada kaiken irti vanhasta kaupungista, kannattaa yöpyä lähempänä sitä.


Ihania ravintoloita Hoi Anista löytyy runsaasti niin joen varrelta kuin vanhasta kaupungistakin. Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu Cao Lau, possua ja vihanneksia rapeiden lastujen kera sekä ”White Rose” eli Banh Vac – läpikuultava katkaravuilla täytetty myky.




HOTELLI


Hoi Anissa vietimme vajaan viikon. Tarkoituksena oli yhdistää sopivasti nähtävyyksiä ja löhölomailua, joten hotelliksi valitsimme ihastuttavan, siirtomaakauden henkeä huokuvan Life Heritage Resort Hoi An –hotellin vanhan kaupungin kupeesta, joen rannalta. Vastaanotto oli lämmin ja ystävällinen.


Olimme varanneet hieman kalliimman huoneen jokinäköalalla.


Hotellihuone oli hurmaava, suuri ja siisti. Huoneen suojaisalla, pienellä terassilla oli leppoisaa makoilla siemaillen olutta ja lueskellen matkaoppaita.



Life Resort Hoi Anin aamiainen oli ylitsepursuavan ylellinen. Pöydät notkuivat sekä paikallisia että länsimaisia herkkuja. Koska halusin säästää tilaa myös lounaalle ja illalliselle, en ahtanut kuitenkaan itseäni täyteen heti aamupalalla, vaan nautin joka aamu Pho-keittoa ja hedelmiä.






RAVINTOLAT

STREETS

Ravintola, jota kannattaa kokeilla monesta syystä. Ensinnäkin ruoka on erinomaista. Toisekseen ravintolan konseptin takia. Ravintolassa työskentelevät kokit ja tarjoilijat ovat katulapsia ja vähäosaisia nuoria. Nämä nuoret ovat saaneet uuden mahdollisuuden elämälleen työllistyttyään, joten ruuasta tai tarjoilusta valittaminen ei ole sopivaa. Eikä myöskään tarpeellista, sillä palvelu on ystävällistä ja ruoka herkullista. Tipin jättäminen tässä ravintolassa ei tee siis kipeää.


Söimme...
Glaseerattuja possun ribsejä aasialaisella hapankaalilla eli kim chillä
Possua saviruukussa
Valkoinen ruusu –kääryleitä
Pomelosalaattia
Kesärullia
Ruokien lisäksi joimme molemmat kaksi olutta. Hintaa kaikelle tuli 600 000 dongia (=n.22e).




MISS LY

Trip Advisorissa kovasti kehuttu ravintola oli ensimmäisenä iltanamme tupaten täynnä. Toisena iltana onnistuimme saamaan ravintolasta pöydän. Alkudrinkeiksi huitaisimme paukut vietnamilaista ”rommia”.


Söimme...
Morning glorya chilillä
Kalaa banaaninlehdessä
Kanakeittoa
Grillattua possua
Tuoreita kevätkääryleitä katkaravuilla

Rommit, ruuat ja oluet kustansivat yhteensä 600 000 dongia (=n.22e).


Ruoka oli hyvää, mutta ei yhtä herkullista kuin Streetsin sapuskat. Ihastuimme morning gloryyn, jota tilasimmekin tämän jälkeen jokaisella illallisella.


TRUNG BAC

Mukava ravintola keskellä kaupunkia oli sopiva lounaspaikka kaupunkiin tutustuessa. Söimme wontoneja, kevätkääryleitä ja paikallista cao lau –possua, oluiden kanssa hintaa ruuilla tuli yhteensä 170 000 dongia eli noin 6e.




DAO TIEN

Kolmantena päivänä kamppailin flunssan kourissa enkä kuumeisena jaksanut lähteä kauas hotellista. Onneksi lähistöltä löytyi viihtyisä ravintola joen rannalta.


Söimme...
Kuningaskatkarapuja
”Money bags”
Possua sitruunaruoholla ja chilillä
Rapeita ankankoipia tamarindilla ja soijalla
Höyrytettyä kalaa

Nämä ja kolme olutta maksoivat yhteensä 710 000 dongia (=n.26e)


Ruoka oli hyvää ja vaikka ravintola oli hieman turhan fiini minun makuuni, sijainti ja raikas tuulahdus joelta soivat helpotuksen tuskaiseen olooni.


MORNING GLORY

Pienen etsiskelyn jälkeen löysimme Trip Advisorissa kehutun ravintolan. Paikka oli tupaten täynnä, mutta harkitessamme vaihtoehtoja ravintolasta vapautui sopivasti pöytä ja meidät ohjattiin toiseen kerrokseen. Sali ei ollut kovin intiimi eikä tunnelmallinen, ruokailimme pitkän pöydän ääressä muiden turistien keskellä. Tilasimme alkuun vietnamilaiset rommit molemmille, mutta saimmekin yhden rommin tuplana. Asiasta huomautettuamme tarjoilija huikkasi ”you can share” eikä asialle tehty mitään. Tämä ei toki ollut katastrofi vaan naureskellen siemailimme paukkua vuorotellen: ”Miltä sun rommi maistuu, mun on erinomaista”. ”Mun rommi loppui, onko sulla vielä?”


Söimme...
Possunkylkeä viismausteella karamellikastikkeessa
Katkarapumoussea kepissä riisipaperiin itse käärittynä
Kalaa ja salottisipulia karamellikastikkeessa saviruukussa
Kanakeittoa
Paahdettua ankankoipea viismausteella

Nämä, kaksi olutta ja yhteensä neljä rommia (huom. ei tuplana...) maksoivat 700 000 dongia (=n.25e)


Tunnelma ei ollut kovin intiimi, mutta rento. Ruoka oli hyvää, mutta parasta illallisessa oli hyvä seura. Hepuloimme vielä kävelymatkalla takaisin hotellille.



NÄHTÄVYYDET

Hoi An on kokonaisuudessaan nähtävyys kaikessa väriloistossaan. Se on tarpeeksi pieni tutkittavaksi kävellen – vanhan kaupungin alueella autolla liikkuminen onkin kielletty ja moottoripyörälläkin saavat liikkua vain paikalliset.


Maksuttomiakin nähtävyyksiä löytyy tarpeeksi parin päivän rauhalliseksi ajanvietteeksi, mutta maksullisiin kohteisiin myydään yhteislippuja (viisi ”rahaketta”), joilla pääsee viiteen vapaavalintaiseen kohteeseen. Viiden kohteen lippu maksoi 90 000 dongia eli vähän päälle kolme euroa.


Ajansaatossa olen autuaasti unohtanut rakennusten nimet, mutta kuvat puhuvat puolestaan – kannattaa rohkeasti käydä kurkkailemassa viehättäviä temppeleitä ja taloja, istuskella rauhassa puutarhoissa ja nauttia koristeellisista porteista, patsaista ja yltäkylläisestä väriloistosta.


Hoi Anissa tutustuu tahtomattaankin vietnamilaiseen arkkitehtuuriin: kapeat putkitalot ulottuvat koko korttelin läpi: tien varrelta katsottuna putiikit näyttävät pieniltä, koska niiden etusivu ei ole kovinkaan leveä. Mutta kapea huoneisto ulottuu koko talon läpi jatkuen putiikin jälkeen liikettä pitävän perheen asuintalona.


Illalla kaupunki puhkeaa valomereksi ja päivän paahteen hellittäessä kadut takaavat romanttisen pienen kävelylenkin vaikkapa illallisravintolaa tai drinkkipaikkaa etsiessä.



Vanha kaupunki

Hoi An oli aikanaan Vietnamin alueen tärkein kansainvälinen kauppasatama. Noin 2200 vuotta sitten alueelle asettuivat asumaan Sa Huynh –kultturin edustajat, jotka tekivät kauppaa Kiinan ja Intian kanssa. Myöhemmin alueella kehittyi Cham-kulttuuri, joka kukoisti aina 900-luvulle saakka. Kaupungin kukoistuskausi osui 1500-luvulle, jolloin kaupunki tunnettiin nimellä Fai Fo. Kansainvälinen kauppa houkutteli siirtolaisia etenkin Kiinasta ja Japanista. Kiinalaiset rakensivat vaikuttavia temppeleitä ja kiltahuoneistoja, joista osa on edelleen nähtävissä.


Kiinalaiset kauppiaat perustivat Hoi Anissa itsehallinnollisia seuroja eli klaanihuoneita, joilla oli omat koulunsa, hautausmaansa, sairaalansa ja temppelinsä. Klaanitalo saatettiin omistaa jollekin jumalalle tai ansioituneelle henkilölle. Hoi Anissa on viisi klaanitaloa, joista neljää käyttivät etnisten ryhmien jäsenet ja viidettä kiinalaiset merimiehet ja kauppiaat.


Kantonin klaanitalo (Quang Dong Hoi Quan) rakennettiin vuonna 1786 ja omistettiin hankiinalaiselle sotapäällikölle Quan Congille. Kantonilaisten temppelialue on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.


Kaikkien kiinalaisten klaanitaloa (Ngu Bang Hoi Quan) sanotaan joskus Jumalattaren temppeliksi. Se on rakennettu vuonna 1773 ja sinne saivat tulla kaikki kiinalaiset kauppiaat ja merimiehet murteeseen tai kotipaikkaan katsomatta. Fukienin klaanitalo (Phuk Kien Hoi Quan) perustettiin vuoden 1690 tienoilla. Sieltä löytyvät merimiesten suojelija Thien Hau sekä raskaana olevien naisten lapsia siunaava Van Thien.


Hainanin klaanitalo (Hai Nam Hoi Quan) perustettiin vuonna 1883 keisari Tu Ducin merivoimien amiraalin ryöstötoimien seurauksena hukkuneiden muistoksi. Chaozhoun klaanitalo (Trieu Chau Hoi Quan) on omistettu tuulten ja isojen aaltojen jumalalle.



Japanilainen silta


Hoi Anin kuuluisin nähtävyys on katettu silta, jolla on monta nimeä. Japanilainen silta viittaa pitkäaikaiseen käsitykseen sillan rakennuttajien aluperästä. Sillan länsipäässä on kaksi koirapatsasta ja itäpäässä kaksi apinapatsasta – sillan rakentamisen kerrotaan alkaneen apinan vuonna ja päättyneen koiran vuonna. 18-metrisen sillan rakentamiseen on tuskin kulunut kahta vuotta, ja toinen teoria onkin, että eläimet kuvastavat ilmansuuntia.



Mỹ Sơn

Varasimme paikalliselta matkanjärjestäjältä retken Mỹ Sơnin raunioille. Kahdelta hengeltä retki maksoi 278 000 dongia eli noin 10e. Retkeen sisältyi kuljetusten ja oppaan lisäksi venematka kevyine aterioineen takaisin tullessa. Raunioille suositellaan vain valmisretkiä, koska paikanpäälle on vaikea löytää. Lisäksi retkestä saa enemmän irti, kun alueen ja rakennusten historiasta on kertomassa opas. Ei ole selvää, kuinka hyvin miinat on raivattu alueelta, joten merkityiltä reiteiltä ei kannata suotta poiketa.


Retkeä edeltänyt yö ei sujunut osaltani aivan toivotusti, sillä kurkkukipu ja tukkoinen nenä enteilivät alkavaa flunssaa ja yöunet jäivät parin tunnin mittaisiksi. Kun aamu sarasti, taivaalta ripotteli vettä eikä retkipäivä vaikuttanut kovin lupaavalta.


Mỹ Sơn sijaitsee n.50km Hoi Anista länteen. Alue oli Cham-kansan uskonnollinen keskus 300-1300-luvuilla. Sääerossio, viidakon kasvillisuus ja ja sodat ovat koetelleet rakennuksia eivätkä rauniot itsessään ole huikaisevan hienoja verrattuna Aasian parhaisiin rauniokohteisiin, mutta aluetta suojannut eristyneisyys tekee paikasta kokemisen arvoisen. Yli tuhat vuotta vanhat rakennukset on tehty huolellisesti. Tiilet on muurattu täsmällisesti vatupassiin, ja vanhat tiilet puuhartsilaasteineen ovat kestäneet aikaa paremmin kuin restaurointityössä käytetyt. Mỹ Sơn löydettiin viidakon kätköistä 1800-luvun lopulla. Raunioalueen restaurointityöt aloitettiin 1930-luvulla, mutta Vietnamin sodan aikana aluetta pommitettiin. Mỹ Sơn oli sodan aikana Vietkongin kenttäpäämaja Yhdysvaltojen ns. vapaan tulen vyöhykkeellä. Monet patsaat, alttarit ja fallossymbolit (lingat) on siirretty Danangin kuvanveistotaiteen museoon. 1999 Mỹ Sơn liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon.


Päänähtävyydet ovat alueilla B, C ja D. Alue A sijaitsee pienen joen toisella puolen. Tästä laajasta alueesta on jäljellä pelkkä raunio. Tarinan mukaan se selviytyi Vietnamin sodan pommituksista, mutta jenkit tuhosivat alueen jälkeenpäin tahallaan. Alueen B keskimmäinen temppeli rakennettiin 1000-luvulla. Alueen eteläreunassa on kolme hyvin säilynyttä rakennusta 800-900 –luvuilta. Alueella C sijaitsee hyvin säilynyt iso temppelirakennus jonka sisällä pääsee käymään. Alueella D on kaksi rakennusta joiden sisällä on useita patsaita näytillä. Oikeanpuoleisen rakennuksen ulkopuolellla on päätön Shiva-jumalan patsas. Alueella E on patsaita, kirjoituskivi sekä kasvillisuuden peittämä pommikuoppa. Alue F odottaa restaurointia ja sodista sekä ilkitöistä kärsinyt alue G on kokonaan suljettu yleisöltä.


Sateisesta säästä huolimatta ilma oli tukalan hiostava. Mukaan kannattaa ottaa rutkasti juotavaa ja vaatetuksen olisi hyvä olla kevyt, mutta suojaava. Aurinkorasvaakaan ei ole syytä unohtaa.


Takaisinpäin tullessa osa matkasta tehtiin veneellä.



Meren ranta


Mikäli Hoi Anissa asustaa lähellä vanhaa kaupunkia, on pyöräretki merenrannalle mukavaa vaihtelua. Pyöriä on vuokrattavana kaupungin alueella, mutta hotellistamme sai polkupyörän lainaksi ilmaiseksi. Itse en ole fillaroinnin suuri ystävä eivätkä paikoitellen anteeksiantamattoman poukkoileva liikenne, nouseva kuume sekä paahtava aurinko eivät ainakaan yhtään kasvattaneet himoani konkeloida huteralla lainavehkeellä kuutta kilometriä rantaan ja takaisin. Mutta kerrankos sitä, miehen mieliksi.

Happy happy joy joy...

Matkanjärjestäjien lomapakettien hotellit sijaitsevat pääasiassa meren rannalla. Alue on itseasiassa maakaistale, jolle pääsee kaupungin suunnasta siltaa pitkin. Sillan jälkeen pyörä tulee jättää säilytykseen sille varatulle alueelle (10 000 dongia kahdelta pyörältä).


Pilvisenä päivänä ranta oli hiljainen. Rannalla ja sen lähistöllä on lukuisia vaatimattomia ravintoloita. Erehdyimme lounastamaan yhdessä niistä (nimi oli no:6 van phi tai jotain sinnepäin). Saimme kuningasidean kokeilla mereneläviä merenrantaravintolassa.



J tilasi riisiä ja kalaa, itse valitsin listalta kalakeiton. Ruokien saamisessa kesti pieni iäisyys. Ensimmäisenä pöytään saapui J:n riisi, joka toki ehti jäähtyä ennenkuin kala lopulta tuotiin pöytään. Tässä välissä sain vetisen keittoni, joka muistutti lähinnä sairaalan soseutettua keittoa hampaattomille vanhuksille. Keitto oli mauton ja kalaa siinä oli vain epämääräisinä hiutaleina.


Kun J lopulta sai kalapalansa, se osoittautui täysin raa’aksi. Jäi syömättä. Odottelimme taas pitkään ennenkuin tarjoilija ilmestyi paikalle ja kysyi miksi mies jätti kalansa syömättä. Jonkinlaisen selitysyrityksen jälkeen tarjoilija käytti kalapalan keittiössä ja sama pala tuli takaisin uudelleen paistettuna ja kuutioituna...




Neljän Hoi Anissa vietetyn päivän jälkeen lähdimme kohti hektistä Ho Chi Minh Cityä. Taksimatkan lentokentälle olimme varanneet jo etukäteen samalta matkanjärjestäjältä kuin My Sonin retken.




--------------------------------------------------------------------------------
Faktatietoja muistini tueksi keräsin näistä:
Näe ja koe Vietnam, Tammi 2009
Suomalainen matkaopas – Vietnam, Markus Lehtipuu 2011


Kirjoista ja Trip Advisorista keräilemäni muistilista Hoi Anista (tiedot lähinnä suuntaa-antavia, koska esim. ravintoloiden arvostelut ovat kyseiseltä ajalta Trip Advisorista napattuja ja nähtävyyksien hinta- ym. tiedot vähintään pari vuotta tätä vanhemmista kirjoista):


NÄHTÄVYYDET
• 75 000d: 1 päivän aikana 1 yksi museo, 1 vanha talo, 1 klaanitalo, konsertti, käsityöverstas ja Japanilainen katettu silta / Quan Congin temppeli

Japanilainen katettu silta
Tran Phu-kadun länsipäässä
1 rahake, säilytä lippu paluumatkalle
Länsipäässä kaksi koirapatsasta, itäpäässä kaksi apinapatsasta, pohjoispuolella japanilaistyylinen pagodi

Klaanitalot
Tran Phu-katu, Japanilaisen sillan itäpuolella
ma-su 7:30-18
1 talorahake (ellei pääse ilmaiseksi sisään)
Kiinalaisten kauppiaiden itsehallinnollisia murreseuroja, jotka omistivat omat koulunsa, hautausmaansa, sairaalansa ja temppelinsä
Quang Dong Hoi Quan, koruommeltuja seinävaatteita
Kaikkien kiinalaisten klaanitalo, Ngu Bang Hoi Quan (ei pääsymaksua)
Fukienin klaanitalo, Phuc Kien Hoi Quan
Hainanin klaanitalo, Hai Nam Hoi Quan (ei pääsymaksua)
Chaozhoun klaanitalo, Trieu Chau Hoi Quen (Nguyen Duy Hieu-kadulla), taidokkaita puukoristeluja sisäpihalla
Tan Kyn suvun talo (101 Nguyen Thai Hoc-katu)
Phung Hungin suvun talo (4 Nguyen Thi Minh Khai)

Pagodit, temppelit
Ong Hoi Anin pagodi (24 Tran Phu), kaksi selätysten rakennettua pagodia
Tranin suvun temppeli

Museot, 1 museorahake
Hoi Anin historian ja kulttuurin museo (7 Nguyen Hue –katu), ma-su 8-20
Keramiikkamuseo (80 Tran Phu –katu ) ma-su 7:30-18
Saa Huynhin museo (149 Tran Phu –katu), ma-su 7:30-18

My Sonin rauniot
60km Danangista etelään
ma-su 8-18
75 000d
Unescon maailmanperintökohde
rakennuksia, temppeleitä, monumentteja (osa siirrtetty Champan museoon)

Champan kuvanveistotaiteen museo Da Nangissa
Trung Nu Vuong-kadun ja Bach Dang –kadun risteyksessä Da Nangissa
ma-su 7-17
20 000d, esite 10 000d


RUOKA

Hoi Anin satama

The Cargo Club ja Hoi An patisserie, 107-109 Nguyen Thai Hoc, TA#19
- näköalat joelle ja kaupunkiin
- brunssi ja voileipiä, kahvia, leivoksia

Miss Ly Café, 22 Nguyen Hue, TA#5

Bale Well, Tran Hung Dao, TA#12
- vietnamilaista, halpaa, “foodieille”


OSTOKSET YM.

vaatteiden teettäminen

muoti:
silkkipaja, 41 Le Loi, jp 7:45-22
- 53A Le Loi, jp 8-22, voi teettää käsilaukun
- Hung Thai, 140 Tran Phu, jp 8-21, puunleikkaajien töitä
- Reaching out, 103 Nguyen Thai Hoc, ti-su 7:30-17:30, käsitöitä vammaisten hyväksi
- Thanh Ha, 1A Nhi Trung, jp 8.30-22, nopea ja laadukas räätäli
Champa (baari), 75 Nguyen Thai Hoc, ma-la 21, kansanmusiikkiesityksiä
Lounge Bar, 102 Nguyen Thai Hoc, reggaebaari, happyhour 16-21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti